1. Forside
  2. Bilde
  3. Levende himmel
Oppgavetekst | Bilde Kunst

Levende himmel

Varighet: 4x2 timer

Dette trenger du for å gjøre oppgaven

  • Tykt papir som tåler maling (akvarellpapir/kraftpapir e.l.)

  • Malerpensler

  • Akrylmaling (primærfarger pluss svart og hvitt)

  • Beger til vann

  • Maskeringstape

Intro

Hvordan kan du skape en følelse av at det går innover i et bilde når du maler en himmel? I denne oppgaven skal du lære om farger og fargeperspektiv, og hvordan du enkelt kan skape rom i bildeflaten.

Oppdrag

Øv deg på å blande farger ved å bruke rene primærfarger - blå, gul og rød (cyan, gul og magenta).

Gul + rød = oransje

Gul + blå = grønn

Blå + rød = lilla

Grønn + oransje/rød = brun


Huskeregel: det skal lite til av en mørk farge for å endre en lys farge.


Fest papiret til bordflaten med maskeringstape rundt hele kanten. Velg deg en farge og øv deg på å male en himmel som er mørkest øverst og som blir gradvis lysere nedover ved å blande inn mer og mer hvit maling.


Effekten av farger som blir lysere og lysere får det til å se ut som om det går innover i bildet. De lyseste fargene ser ut som de er lengre borte enn de mørke fargene. Dette kalles fargeperspektiv.Nå skal du male et landskapsbilde med en levende himmel. Del papiret inn i tre like deler. Mal himmelen på de to øverste delene av papiret. På den nederste delen maler du bakken.


Du har nå malt en bakgrunn og en forgrunn. Om du også vil ha en mellomgrunn kan du male noen små busker, trær eller fjell der bakken møter himmelen.


Helt til slutt kan du male et tre, mennesker eller andre ting du vil skal være motivet i landskapet ditt.


Oppgaven passer godt sammen med tegneoppgaven “Treet mitt”. På samme måte som du der tegner et levende tre med tekstur på stammen, kan du også male et slikt tre i landskapsmaleriet ditt.


Tverrfaglighet

Oppgaven kan inngå i et tverrfaglig samarbeid med norskfaget. Bilder kan være illustrasjoner til en fortelling. Boken “Snart sover du” av Lisa Aisato og Haddy Njie har illustrasjoner fra ulike årstider, som passer godt inn i denne oppgaven. “Snart sover du” er også en sang om årstidene.

Denne oppgaven er laget av Rita Slotterøy ved Høgskulen i Volda.


Kontaktinfo:

rita.slotteroy@hivolda.no